Cikkek


ReSailCle - vitorla újrahasznosítás stílusosan

2016.03.23

Bertók Anita

/ Takács Mira

A padlásokon porosodó, kukába száműzött színes vásznak újra értékes remekművekké válnak - a ReSailCle táskák, tárcák formájában újra értéket teremt belőlük. Interjú az egyedi, színes, szörfös ReSailCle cuccok tervezőjével, Bertók Anitával.

- Mi is ez a ReSailCle? [riszéjlküll]

Használaton kívüli, öreg, vagy tönkrement színes vitorlákból gyártunk ezt-azt. Ma már a PET palack sem egyértelműen szemét, akkor egy gyönyörű színes szörfvitorla hogy is válhatna azzá? :) Mivel férjem időtlen idők óta szörfökkel, szörfözéssel foglalkozik, nagyon gyakran találkozunk olyan, régebbi, dacron szörfvitorlákkal, amiket a tulajdonosa évtizedek óta csak kerülget. A szörfözés egy technikai sport, folyamatosan fejlődnek a felszerelések, ezért egy régebbi vitorla már elavulttá válik. Ez egyrészt áldás, másrészt átok. Nekem egyértelműen jól jön :)

- A táskákat, tárcákat nézve úgy tűnik, mintha csak a régi dacron vitorlák jöhetnének szóba. A monofilm vitorlákkal mi a helyzet? Minden anyag hasznalható?

A másik eset, amikor nem az elavultság miatt cserélnek le egy vitorlát, hanem mert a monofilmje már tönkrement. Ezeknek a vitorláknak is van egy-két használható darabja, de főleg csak a feliratok, és a vitorlazsák, mert az öreg monofilm töredezik, de az új is túl kemény, és nehezen megmunkálható. A táska-gyártás szempontjából a régi dacron vitorlák egyértelműen jobb alapanyagok, puhák, de erősek, és gyönyörű színesek is. Mintha csak arra találták volna ki őket, hogy pénztárcákat, laptop tokokat és táskákat gyártsunk belőlük :)

- Úgy hallottuk az összes ReSailCle termék itthon készül. Ki, mit, hogy?

Minden itthon készül, igen! A szabást, tervezést mindig én csinálom, de néha az egész terméket én gyártom. A laptop tokok és a pénztárcák varrását a Medence design ügyes varró srácai végzik, ötleteket is adnak, nagyon profik, öröm velük dolgozni.

- Mindegyik termék egyedi, nehéz is lenne persze két teljesen egyformát csinálni. Mi a nehezebb? Kitalálni, vagy legyártani?

Mindkettő nehéz :) A kitalálás több szempontból is. Egyrészt úgy kellene felhasználni egy vitorlát, hogy a lehető legtöbb dolgot ki lehessen hozni belőle, kevés legyen a veszteség. Ezért előre kell látni, nem elég arra az egy táskára vagy laptop tokra koncentrálni, amit épp készíteni szeretnénk. Másrészt nehéz eldönteni, hogy melyik vitorlának essünk neki, és vajon milyet készítsünk, mi fog tetszeni majd az embereknek, hiszen nem mindenkinek az tetszik, ami nekem, nekünk igen. A gyártás pedig sok odafigyelést igényel, a dacron vitorlák sem ugyanolyanok, mindegyik máshogy viselkedik a varrógép alatt.

- Honnan szerzitek be a sok donort?

Először a család és barátok nyugalmazott vitorláit kezdtük el felhasználni, de vitorlajavító műhelyekből, internetről is szereztünk már, és ezennel bátorítunk is mindenkit, akinek van feleslegessé vált vitorlája, hozza el nekünk a windsurfing.hu üzletébe, vagy a fonyódligeti Surf&More szörfiskolába! (írj, ha van donor: info@windsurfing.hu)- Rendelésre is gyárt a ReSailCle?

Igen, természetesen! Ha van olyan vitorlád, ami a szívedhez nőtt, szép emlék, és szeretnéd, hogy valami használati eszköz formájában tovább éljen, add le nálunk, és készítünk belőle valamit neked! A táskáknál és laptokoknál rugalmasak vagyunk, egyedi méret-igényekről is lehet szó!

- Ha mindegyik darab máshogy néz ki, az elején még te sem tudod, mi lesz a végeredmény .Van olyan kedvenc darabod, amitől fájó szívvel váltál meg?

Mindegyiket szeretem, hiszen sokat dolgozom velük, és azért többnyire az én ízlésem szerint készülnek. Volt persze azért olyan, ami különösen a szívemhez nőtt, és szívesen megtartottam volna. A kedvenceim eddig a most felkerült piros, narancs és sárga vitorlából készült táskák és az árboctartóból készült "diszkós" ezüst pénztárcák :)- Újabb termék-fajták is készülnek majd?

Szeretnénk új termékeket kitalálni, de ez igazán időigényes, tiszta matek a tervezés. Ha már itt tartunk, jó lenne tudni, hogy mire van igény. (Írj: info@windsurfing.hu)

Honlapunk: www.resailcle.com

A megvásárolható ReSailCle termékek:
 


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
86504
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

RRD Perfo

28 500 Ft

45 000 Ft

Severne Air

49 000 Ft

59 000 Ft

K4 Fang

21 000 - 23 000 Ft

RRD Grado back zip 5/3

39 000 Ft

108 800 Ft

Aeron V-Grip 26

49 900 Ft

77 500 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

RRD dupla boardbag

33 000 - 55 000 Ft

69 000 - 99 000 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

295 000 - 459 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

70 000 - 105 000 Ft

74 000 - 105 000 Ft

Madness poncsó

10 900 Ft

13 000 Ft