Cikkek / Technika

Tudta mi az a Hard Top? Meg hogy a GA már nem az?

Tudtad, hogy 2017-től a Gaastra vitorlákat már nem hard top hanem constant curve árbocokhoz tervezik? Te tudod egyáltalán mi az hogy hard top, vagy flex top? Olvass tovább!

2017-ig a Gaastra volt a hard-topos példa, a NeilPryde pedig még mindig a flex-topos árbocokra tervezi a vitorláit. A többi nagy és kis márka többnyire a constant curve ívre tervez, persze időről időre vannak változások, meglepetések. A Unifiber táblázatain (lejjebb) ezek évről évre jól követhetők.

Na de akkor most mi ez??

A windsurf árbocok kónuszos formája miatt a felső részük hajlása minden esetben nagyobb mint az alsó. A flex top, a constant curve és a hard top árbocok ebben térnek el egymástól. A flex topnál a felső rész átmérője kisebb, ezért ezek felső része a leginkább hajlékony az összehasonlításban, a hard top képviseli a másik végletet.

A flex-topos árbocokkal a vitorlák jellemzően "puhábbak", általánosságban - de nem minden esetben - elmondható, hogy a vitorla felső részén a loose-leech (laza rész) nagyobb, illetve lazább. A vitorla súlypontja ezeknél a vitorláknál alacsonyabban található. A flex-topos árboc esetében a vitorla kevésbé direkt, a szélerőt egyenletesebben érzed a kezedben, nagyobb szélben is meg tudod tartani, a pöfföket kevésbé veszed észre, mint egy direktebb vitorlában. Kényelmesebbek, könnyebben kezelhetőek, viszont valamelyest kevésbé húznak. 

A hard-topos árbocok esetében a vitorla súlypontja magasabban helyezkedik el, a vitorla jobban húz, direktebb, a pöffökre gyorsabban reagál. A flex-toposhoz képest talán kevésbé kényelmes, viszont több erő van a kezedben, nagyobb a teljesítmény. Általánosságban elmondható, hogy a vitorla felső része, és kilépő éle is feszesebb.

A constant-curve árbocok a legelterjedtebbek, a kettő között helyezkednek el, vehetjük nyugodtan úgy, hogy ez jelenti az arany középutat.

A fenti leírás csak nagyvonalakban írja le a különbséget, hiszen a flextopos Neilprydenak és a hard-topos Avantinak (mert hogy szenzáció, a Gaastra már nem hard topos, az már nem lehet példa) is van viszont kényelmes, és direktebb vitorlája is, hiszen a vitorla szabásával is lehet játszani, egy flextopos árbocra is lehet feszes leech-el (kilépő él) rendelkező, magasabban található súlypontú vitorlát tervezni, ilyenek például a freestyle vitorlák. Ezeket többnyire sima vízen használja a szörfös. Hullámos, (pontosabban choppy) vízre, illetve hosszabb menetekre talán előny, ha a vitorla kicsit puhább, egyenletesebb a húzóerő.

A fentiek ismeretében meg lehet azt is próbálni, hogy viselkedik mondjuk egy constant curve-árbocra teremtett vitorla flex - vagy hard topos árboccal.

Még az is lehet, hogy nem veszünk észre semmit :)

Íme a Unifiber évről-évre változó táblázata. Látható, hogy 2017-ben a legnagyobb hardtop-márka, a Gaastra már constant curve árbocokhoz készült.

Hamarosan folytatjuk.. 

Cikk a témában: Elszenesedett rudazat - Elszenesedett rudazat.. Miért Jó a Karbon Árboc és a Karbon Bum?

Forrás: Unifiber.net / Amit régen a Magyesz mondott / Amit láttam-hallottam-tapasztaltam eddig pár év alatt..

Matto

shallow rider 468x120

Hozzászólok

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.


Kép:90009

Írd ide az ellenörző számot: