RRD dupla - tripla bag

Cikkek / Friss hírek

Hazai szeles helyek: Lupa-tó

Rocco Shove-it

Marton Andris 1kezes flaka

Tipikus Lupa

Téli freestyle - Horányi-N.A.

A Lupa tó Budapest és Szentendre között helyezkedik el. Érdekessége, hogy déli része Budakalászhoz, északi része Szentendréhez tartozik. Éppen ezért egészen mostanáig nehezen tudtak vele bármit is kezdeni. 2016 nyarán a Sziget Fesztivál Kft és az Óbuda ZRt. közösen 20 éves bérletet kötött a területre. Ennek eredményeképpen pár hét alatt létrejött egy strand, melyet a tó DNY-i sarkában alakítottak ki. Megközelíthetősége a Hermes kertészeti áruda felől lehetséges.  A strandhoz hatalmas parkoló is tartozik.

Az üzemeltetőkkel abban sikerült megegyeznünk, hogy szörfözni továbbra is lehet a tó ÉK-i sarkából, de a vízhasználat legálissá tétele érdekében fényképes igazolványra van szükségünk. A belépés két módon lehetséges. Az egyik egy 1.000 ft-os napijegy, a másik egy éves bérlet kiváltása. Mivel ennek ára évről évre változhat, árat nem írunk. A fényképes igazolványt a lupariders@gmail.com email címen lehet igényelni és 1-2 nap alatt készíti el a Lupa tavi vezetőség. Átvenni és fizetni is a strand területén kell.

A bejutás a következőképpen történik. A parkolónál meg kell mondani, hogy szörfözni jöttél és csak áthajtasz a parkolón. A bérleted, illetve a napjegyed megváltása után pedig a strand kerítése mellett a térképen jelölt úton hátra gurulsz a starthelyhez.
A starthely a tó ÉK-i sarkában van, hogy az ÉNY-i szeleket jó irányból lehessen elkapni. Mivel a tó egy medencében van, a gyengébb szelek elfújnak a tó felett, így az előrejelzés nem mindig jön be. További érdekesség, hogy a szél iránya kicsit fordul a tó eleje és vége között, így mindig észnél kell lenni. Ennek ellenére sok budapestinek kedvelt szörfös helye, mert közel van és kicsik a hullámok. Aki ide készül nagy vitorlákat hozzon. Nagyon ritka, hogy akkora vihar legyen, hogy 4-5 nm-es vitorla kellene. Praktikus a 100-140 literes deszka 7 nm feletti vitorlával, de nem ritka a formula cucc sem 10 nm-rel. A tó az egybenyitás eredményeként 1200 méter hosszú. Persze ehhez megfelelő irányú szél is szükséges. A felső részén 600-800 métert is lehet csúszni.

2016 augusztus


Szeles helyek nagyobb térképen való megjelenítése

2011.10.11.

Gombkötő Péter

Lupa fórum: Lupa tópic

További képek a médiatárban: Lupa 1. / Lupa20110625 / Windependent 09 Okt

shallow rider 468x120

Hozzászólások

Matto, 2011.10.18 11:29:56

Azért a LOPÁ-val vigyázni is kell! Loptak már pénztárcákat, kamerákat, és autót is a szörfösöktől..

isonic, 2011.10.18 14:22:37

Alapvetően nem kell a kocsikulcsot ott hagyni a keréknél lökhárítóban stb.
A sok figyelmeztetés ellenére még mindig sokan így hagyják a kulcsukat.
Idén a déli részt kiadta az önkormányzat és ott lehet napi 500-ért parkolni, ezért szálltak rá arra hogy senki nem menjen be kocsival máshol.

Matto, 2011.10.18 15:39:24

Az sem árt, de ablakbetörős storyk is vannak. Ha napi 500-ért figyelik is, akkor szerintem megéri. Figyelik?

shamat, 2011.10.19 09:34:35

Szombaton voltam bringával a Lupánál megnézni és végig kerekezni a Szentendre elején induló/érkező útvonalat. Hááát elég hepe.hupás, de ez a "legbiztonságosabb". Más, a Lupa1 és Lupa3 képeken szerepel még egy hosszan benyúló "félsziget", de én azt már nem láttam, már elbontották, így menövekedett a tó szabad vízfelülete. Lehet, hogy remény van a két tó összenyitására is? Szerintem a tavat még művelik, azaz van még kavicsbányászat. Továbbá még az az információm, hogy azért sem tudnak itt pl. szabadidős fejlesztéseket kezdeni, mert a Tó, illetve a vize Budapest vízkészletéhez tartozik és így azt védeni kell.

Barbi, 2014.06.15 23:21:15

Évek òta nem voltunk a Lupán...ma lementünk autòval...a töltés mellett álltunk meg... 30000ft!!! Jòl látjátok!! Harmincezer forintra bűntettek... Miért is??!!!

Matto, 2014.06.16 11:43:38

Szuper, akkor megint kezdődik..

Ormányos, 2014.06.29 09:40:42

Sziasztok, tegnap volt valaki kint ? Büntetés ?

Matto, 2014.06.30 09:41:34

Mert volt akció? Hétvégén aktívabbak, nem? Csütörtökön nem volt para.

korbulylevente, 2014.06.30 19:35:00

Sziasztok!

Sajnos vasárnap délután sarcoltak, én szerencsére időben kaptam infót és kimentem Szentendre felé. Saját megfigyelés, hogy jó időben, délután próbál a budakalászi önkormányzat némi bevételre szert tenni.

Krisztián, 2016.11.08 04:46:09

szia, ide is ideírom, amit a fórumba, hogy ezeket az infókat honnan veszed, hogy ők az egész tavat kibérelték, illetve az egész tóra adhatnának neked fényképes igazolványt? ami eleve nonszensz, erre akkor se lenne joga, ha az előbbi igaz lenne. nekem tök új infók ezek, pedig Bkalászi képviselővel is beszéltem már. ez így leírva nagyon pontatlan, több tulajdonos van a vízen és a parton is, eleve az északi fele szentendréhez tartozik. vezetőségnek nevezel valakiket, akik nem azok. a duna felőli oldalon pl biztos semmi közük nincs ahhoz, h mit csinálsz, és szerintem a víz nagy részén sem.

ezt a fényképes igazolvány meg éves bérlet dolgot te egyeztetted a Bkalászi és Szentendrei önkormányzattal, hogy egyáltalán jogszerű e?

ő azon a strandon, amit üzemeltet, ott vállalta a biztonságos vízhasználat feltételeit. a többi részen elvileg továbbra is az a helyzet, h nem szabadna bemenni. Ami sajnos nekünk nem fasza mert szörfözni szeretnénk, de ettől még jogi nonszensz, h ő oda pénzért enged be bárkit!

szerintem ti itt kifogtatok vmi emberkét, aki saját zsebre akar bérleteket eladni nektek és kitalálta h neki erre most joga van. Milyen jogosultságokat mutatott ő nektek, ami azt bizonyítja, h joga van pénzért beengedni titeket egy olyan részre, amit nem is üzemeltetnek?

Gombkötő Péter, 2016.11.27 21:06:56

Kedves Krisztián!

A 2011-ben készült Lupa tavi leírást próbáltam a 2016 nyarán történt változásoknak megfelelően átírni. Heted magammal tárgyaltam a vezetőséggel és a leírást a megegyezésnek és a gyakorlatnak megfelelően készítettem. Hogy mi az övék, mit bérelnek és mihez van joguk, azt csak az önkormányzatok maguk tudják. A gyakorlat azt mutatja, hogyha van jegyed vagy bérleted akkor nem zavarnak le a vízről. Szóval akár jogos a pénzszedés, akár nem, így él a status quo. Hátraengednek a strand oldaláról és nem kell a közteresektől rettegni a gáton. A mi pénzünk a strand akár napi 3200 fős látogató táborához képest ppm nagyságrendű. Csak azért engednek vízre, mert kikönyörögtük. Akié a terület az eddig semmit nem tett azért, hogy kulturált körülmények között lehessen fürödni. Most legalább elindult valami változás. És szerintem nem is kéne nagyon bolygatni, mert mi húzhatjuk a rövidebbet.

Üdv, Péter

Hozzászólok

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.


Kép:70385

Írd ide az ellenörző számot: