aeron vgrip hybrid

Windsurfing.hu Fórum

A porzó víz tényleg veszélyes?

Beküldő: Dude, - 2011-09-26 20:02   Válasz
Sziasztok!
Sajnos nekem volt ilyenben részem, most augusztus 19-én, a nagy viharban, hülye fejjel bementem vihar előtt szörfözni... Ez a porzó víz megjelent körülbelül 40 centi magasságban a víz felett, széllel szemben szinte lehetetlen volt levegőt venni. Szélnek háttal kellett kievickélnem, bár adódtak nehézségek mikor forgolódott a szél. Általában csak viharokban alakul ki, én úgy tudom, így is meg lehet fulladni, ugyanis a tüdőd megtelik vízzel. Nagyon kellemetlen érzés, automatikusan stresszelni kezdesz, meg kell nyugodnod, sokkal egyszerűbb lesz levegőt venned!

Előzmény: abi01 Beküldve - 2010-10-18 20:46
Beküldő: Takács Máté, - 2011-01-12 19:29   Válasz
Hi

Ha úrrá vagy a helyzeten, akkor szerintem ez nem jelenthet problémát. Lényeges az is, hogy ne stresszelj.
A képen: vihar 2009.jul.18.

Beküldő: El Oso, - 2010-10-19 19:49   Válasz
Hi!

Amikor a szél hirtelen éri el a vizet (pl. gyorsan kialakuló viharban), nincs idő arra, hogy hullám alakuljon ki. A szél felkapja a vizet és a felszín felett 0, 6m magas vízfüggöny is ki tud alakulni. 8 Beaufort-nál megfigyelhető, ahogy porzik a víz.

A permet szűrésére valami ruhadarabot kell a szád elé tenni. Amennyiben partközelben vagy ki felé kell venni az irányt, de viharban hajlamos az ember rosszul felmérni a távolságot és saját erejét. Legyél tisztában saját korlátjaiddal!

Felelősen szörföző, vitorlázó, repülő személyt nem lephet meg egy vihar! Figyelni kell a meteort és a jeleket.

Amúgy még jó tudni, hogy a légutakba jutott víz még órákkal később is izgatja a légúti nyálkahártyát, beduzzadhat, és másodlagos fulladást idézhet elő.
A vízbe fulladás oka általában nem az, hogy a tüdő megtelik vízzel, hanem a fuldoklás alatt fellépő gégegörcs.

A másik fontos és most már időszerű dolog a kihűlés veszélye, amit megfelelő ruházattal lassíthatsz.
Hidegben a légző izmok is ledermedhetnek, ha hirtelen hideg vízbe esünk. Ilyenkor lassú, apró levegővételeket kell venni.

Nem akartam senkit megijeszteni, de szerintem, aki vízre szál, ráadásul erős, viharos szélben az legyen tisztában a fenti dolgokkal.

Jó szelet!
El Oso
Beküldő: abi01, - 2010-10-18 20:46   Válasz
Sziasztok!
Biztosan nektek is mondták már, hogy van a Balatonon egy olyan jelenség, amikor a nagy szél miatt a viz úgymond porzik és aki ebbe a zónába kerül az oxigén hiányában megfullad. Legalábbis engem rendszeresen evvel rémísztgetnek, de én még nem találkoztam vele, pedig olyan 50-60 km/h körüli szélben is szoktam szörfözni. Viszont, ha valóban létezik légyszi írjátok le nekem, hogy milyen, milyen körülmények között jön létre és, hogy mit lehet tenni, ha egy ilyen zónában, mondjuk esel a 90l-es szörföddel, amire már nem mászol ki állásban egyensúlyozni. Tényleg érdekel a jelenség, illetve azoknak a tapasztalata, akik átéltek már ilyet. Köszi előre is