aeron vgrip hybrid

Windsurfing.hu Fórum

Miért szakad ripityára a vitorla?

Beküldő: fari, - 2009-08-28 17:56   Válasz
Hát, igencsak tejfölösek az ablakok. Sajnos erre én nem is gondoltam amikor megvettem. Bár esztétikai érzékemet nagyon zavarta, de egy kolléga nagyon ragaszkodott hozzá, hogy ez sokkal nekem valóbb forma, mint a másik, amit választhattam volna. Abban még legalább a monofilm szép volt. Úgy érzem mióta elkezdtem szörfözni, folyamatosan fizetem azt a bizonyos tanulópénzt.
Beküldő: márnempipás, - 2009-08-27 12:14   Válasz
Fari,
kérdés hogy hány éves vitorláról beszélünk, és mennyit volt a napon. Három négy éves, jól megnapoztatott vitorlánál már jelentkezhet az anyagfáradás, a monofilm nem szereti az UV sugarakat.
Beküldő: fari, - 2009-08-25 13:08   Válasz
Hali! Tegnap kipróbáltuk milyen is a Balatonon szörfözni. Jó, leszámítva azt, hogy a szkeggel fel kell szántani az iszapot, mire jó helyet találsz magadnak. Meg a Velencei-tó után egy kicsit nagyobb a tér és a hullámok is sok izgalmat adtak. Olykor akaratlanul is belementünk néhány ugrásba. A szél az mondjuk egy kicsit csalóka volt, nem volt mindig elég a 6.1-es vitorlám. A végére már csak 3,5nm-es maradt :(
Nem tudom megmondani, hogy mi történt, de amikor egy laza esés után kiemeltem a vitorlát a vízből, akkor láttam, hogy a legnagyobb ablakom ripityára robbant. Azért írom, hogy robbant, mert nem egy vonalban futott rajta végig a repedés, hanem nagyon csúnyán és faltól falig sajnos. Még az árboczsák melletti x-ply erősítésű kis ablak is végigszakadt.
Egy régebbi vitorlám alsó kicsi ablakán is volt ilyen robbanás szerű szakadás, de az egyértelműen látszott, hogy a vitorla deformálódása miatt ébredő feszültség tépte szét.
De hát egy neilpryde vitorla legnagyobb ablakán? Mi történhetett? Nem tudom, de drága lesz a javítás.
Jó szelet!