aeron vgrip hybrid

Windsurfing.hu Fórum

hol elgyen a gyök

Beküldő: Takács Máté, - 2013-11-10 17:13   Válasz
Hi, a gyökkel kapcsolatban, freestyle-nál nem foglalkoznak annyira a dologgal :)Én egyébként a nagyobb vitorláknál (amikkel gyakorlatilag nem megyek) előrébb teszem, a többi esetben pedig középen van :)
Beküldő: Zolee, - 2013-11-08 13:41   Válasz
A szlalom beállításról tudnék nyilatkozni, a freeride -hoz nincs tapasztalatom, de szerintem erre is érvényesek. A lent leírtak az én tapasztalataim és szerintem ezek összecsengenek a tapasztaltabb szörfösök véleményével is. A beállítások érzékeléséhez szerintem kellő szörfös tapasztalat szükséges, stabil siklási képesség minimum kell hozzá. Akinek még nem megy a siklás, az a lentieket nem fogja érzékelni.
A gyököt alapesetben középre tedd és innen kell tesztelni, hogy hogyan reagál a cucc, mert szerintem deszkánként különbözik az optimális gyökpozíció.
Én általában egy helyre teszem a gyököt, eléggé hátra ami az esetek nagy részében jól is működik a szlalom deszkáimon (JP2010, Isonic, 2010, 2011,2012), sőt ez érvényes a formula-deszkámra is (Gaastra Vapor V2 TE). Ekkor előbb van megsiklás és nagyobb a végsebesség is. A következőkben arról írok, amikor hozzányúlok ehhez a gyökpozícióhoz.
Ha durvulnak a körülmények, (nagyobb szél, nagyobb hullám) akkor előrébb kell helyezni a gyököt, akár koppanásig is!
Én nem szoktam variálni a gyökön, ha kisebb / nagyobb vitorlát rakok ugyanarra a deszkára, mivel akkor cserélek vitorlát amikor erősödik / gyengül a szél. Az elmélet az, hogy ha nagyobb a vitorla, akkor előrébb kell rakni a gyököt, ami összecseng az előbb említettekkel: azonos körülmények esetén a nagyobb vitorla csak úgy lesz kezelhető (egy adott határig), ha előrébb rakod a gyököt, mert ekkor nem emelkedik ki annyira a deszka a vízből.
Másik dolog: minél kisebb a szél annál feljebb kell rakni a boomot és ezzel párhuzamosan előrébb kell raknod a gyököt, de ehhez már jobban kiengedett trapézkampó kell az ülőtrapézon, hogy optimális legyen a beállítás. Kis szélnél esetleg lehet váltani egy jó ülőtrapézra is. Ez a tétel úgy tűnik, hogy ellentmondásban van a fent írtakkal, de itt a kulcs a boom pozíció változása: a gyököt azért kell előrébb rakni, mert akkor kényelmetlen lesz a rigg használata.
A gyök beállítására kihatással van a szkeg mérete is. Minél nagyobb a szkeg, annál inkább emeli a deszkát, amit csak az előretolt gyökkel tudsz kompenzálni.
Javaslom, hogy először a gyököt nyomd ki a végletekig, hogy érezd a változást és utána ehhez képest told vissza. Elég sok kísérletre, tapasztalatra van szükséged, hogy megtaláld a kondíciónak, szkeg és vitorla méretének megfelelő gyökpozíciót a riggeden. Én csupán leginkább 1-2 cm –t tologatok a gyökön előre-hátra.
Koppanásig egyszer toltam előre a formuladeszkámon a gyököt, amikor 35-40 csomós befújásokban kellett versenyezni idén aug. 20.-án Balatonfűzfőn. Ekkor nálam 7.8 –as vityó volt. De ez tényleg extrém helyzet volt!
Remélem segítettem!
Beküldő: kulcsi, - 2013-11-07 19:23   Válasz
érdekelne, hogy hova helyezzem a szörfömön a gyököt.elöl, hátul,középen,kis szél,nagy szél,kis vitorla, nagy vitorla, szlalom,freeride stb. és ezek különféle variációi? szóval mi a vélemény